CROATIAN BUSINESS ANGELS NETWORK
Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) je neprofitna udruga koja okuplja privatne investitore koji su zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja. CRANE je krovna organizacija poslovnih anđela u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih organizacija u Europi.
Udruga je pokrenuta 2008. godine zajedničkom inicijativom partner institucija Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva ‘Initium’ i uspješnih poduzetnika Damira Sabola i Hrvoja Prpića. Do 2015. godine, članovi Crane-a u hrvatske tvrtke uložili su preko 23 milijuna kuna.

Misija

Obavljamo spajanje između ambicioznih poduzetnika sa inovativnim projektima i investitora koji će u njih uložiti svoj novac, ekspertize, vještine i poslovne kontakte.

Vizija

Postati prepoznatljiv izvor financiranja u inovativne projekte u ranim fazama razvoja i na taj način stvoriti značajan broj novih poduzetnika koji su na pravom putu prema uspjehu.

Tko su poslovni anđeli?

Poslovni anđeli (eng. business angels) su uspješni poduzetnici te uspješni lideri tvrtki/korporacija koji financiraju start-up projekte visokog rizika na način da ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. To su neformalni individualni investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost poslovnih anđela jest “pametno financiranje” — pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju. Najčešći razlozi zašto poslovni anđeli ulažu su profit, poticanje poduzetništva, poslovna aktivnost, ali i zabava u stvaranju nove vrijednosti!

Kriteriji i proces selekcije

Kriteriji za odabir projekta i realizaciju investicije:

 • Kvalitetan opis projekta/poslovni plan/prezentacija
 • Snažan poduzetnik i kvalitetan tim
 • Snažan tržišni potencijal projekta/proizvoda
 • Omogućena suradnja — spremnost poduzetnika na uključenje poslovnog anđela
 • Realna evaluacija projekta prije investicije

Zašto CRANE?

Male i srednje tvrtke su pokretači hrvatskog gospodarstva: čine 99,4% svih registriranih tvrtki, zapošljavaju 64,7% svih zaposlenih, ostvaruju 44% BDP-a i 40,5% izvoza (Izvor: MINGORP, 2006). S druge strane, male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom pokrivanja nedostatka kapitala, pogotovo u start-up fazi, budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja.

Mreža poslovnih anđela će igrati aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata gdje je evidentan nedostatak kapitala kao alternativa plasmana drugim sredstvima financiranja te na taj način promicati razvoj poduzetništva.

Aktivnosti mreže poslovnih anđela:

 • Identifikacija potencijalnih projekata
 • Selekcija kvalitetnih projekata prema kriterijima za odabir projekata i interesima investitora
 • Organizacija predstavljanja selektiranih projekata poslovnim anđelima
 • Organiziranje edukacije mladih poduzetnika koji žele pokrenuti biznis(odabranih preko Angelsofta)
 • Organiziranje edukacije poslovnih anđela
 • Pomoć investitorima prilikom sindiciranja deal-ova
 • Suradnja sa EBAN — European Business Angel Network — mrežama poslovnih anđela u Europi i USA, te fondovima rizičnog kapitala (venture capital/private equity fondovima) u regiji i Europi
 • Suradnja sa raznim parterima, sveučilištima, institucijama i tvrtkama koje imaju interes razvoja malog i srednjeg inovativnog poduzetništva

Mreža poslovnih anđela – CRANE

Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) jest neprofitna udruga koja okuplja poslovne anđele iz Hrvatske i inozemstva koji imaju interes ulagati u inovativne projekte. CRANE je pokrenut zajedničkom inicijativom partner institucija Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva ‘Initium’ i uspješnih poduzetnika Damira Sabola i Hrvoja Prpića.

Hrvatska mreža poslovnih anđela i njeni članovi iznimno su cijenjeni u hrvatskoj javnosti. Također, Udruga sudjeluje u radu nekoliko vijeća. Može se istaknuti činjenica da predsjednik CRANE-a, Davorin Štetner, predstavlja Udrugu u Vijeću za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Poslovni anđeli CRANE mreže su neformalni individualni investitori koji pružaju:

 • know-how (tehničko i poslovno znanje, poznavanje određene industrije, poslovne kontakte, itd.)
 • ulaganje u rasponu od 25.000 do 250.000 Eura (više ulagača — sindicirano ulaganje)

Ciljevi CRANE-a:

 • Poticanje i razvoj inovativnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj
 • Pružanje pomoći poduzetnicima u realizaciji inovativnih projekata koji imaju internacionalni potencijal
 • Pružanje pomoći poslovnim anđelima u pronalaženju, selekciji i realizaciji zanimljivih projekata

Newsletter

Ako se želite prijaviti na naš Newsletter prijavite se na njega na ovom linku.

Materijali o CRANE-u